joi, 6 ianuarie 2011

Workshop de SHODO - Sc. Gen. 195

ARC a inceput anul 2011 cu un Atelier de SHODO (Caligrafie) la Scoala Gen. Nr. 195, Titan, pe 6 ianuarie 2011 - joi - unde am fost invitati de d-ra profesoara de limba japoneza, Mariana Chelaru.

Elevii din clasa a 5-a au fost extrem de incantati si perseverenti, in timp ce colegii lor mai mari din clasa a 8-a, s-au bucurat sa inceapa scoala cu altceva in afara de teme si teste.


Astfel am respectat obiceiul nipon de a "produce" KAKIZOME 「書き初め」 - prima caligrafie din an.

Potrivit traditiei, acest obicei are loc in Japonia pe data de 2 ianuarie si implica respectarea unor reguli mai vechi, atunci cand este posibil. Se spune ca tusul ar trebui produs prin frecarea carbunelui in prima apa scoasa din fantana in dimineata respectiva, sau chiar ca ar trebui adunata roua de pe fruzele de camelie si folosita la fabricarea tusului pentru kakizome.

Respectarea acestui obicei, este de bun augur si reprezinta hotararea celui care scrie de a persevera in arta caligrafiei. Este de asemenea un prilej de a ura celor dragi toate cele bune.

In trecut, se caligrafiau poeme, dar acum se deseneaza pe HANSHI - hartia japoneza -, cu pensule - FUDE - de diverse dimensiuni , KANJI - ideograme care sa aduca noroc.

Competitiile de KAKIZOME au devenit o traditie - http://www.abc.net.au/news/photos/2009/01/06/2459748.htm, insa mai importanta decat o caligrafie buna, este placerea de fi impreuna cu prietenii.

Un alt obicei legat de SHODO - Caligrafie - ar fi cel care se desfasoara in luna decembrie al fiecarui an la templul KIYOMIZU, din Kyoto - Japonia, cand o comisie speciala alege ideograma caracteristica pentru anul care a trecut. In decembrie, preotul sef Seihan Mori, a caligrafiat cuvantul FIERBINTE [Atsui  / Sho 暑]、dupa ce acest  KANJI a fost votat ca reprezentativ pentru anul 2010 - o vara extrem de calduroasa in Japonia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu