duminică, 30 ianuarie 2011

J-CAT la sfarsit de drum (3) - Tomoko KONDO

ARC spune "MULTUMIM!", "La revedere!" si "Nu va vom uita!" si d-rei Tomoko KONDO (voluntar J-CAT, specialist Koto) care a activat la Timisoara, departe de capitala si fara prea multi conationali langa ea.


Am intalnit-o pe d-ra KONDO in Japonia cu ocazia programului de pregatire de limba si cultura romana.
Ea m-a impresionat prin perseveranta cu care s-a luptat cu gramatica romana - nu stiu cati straini nu renunta a invata dulcele grai romanesc cand dau peste: Aceasta, Acesta // Asta, Asta, etc.

Nu pot uita nici serile de la Tokyo, cand studia pana tarziu cum sa devina si profesor,  pe langa interpreta de Koto, dupa ce a solicitat cursuri extra de tehnici de predare a limbii japoneze.

Poate un pic cam timida, dar extrem de perseverenta, d-ra Tomoko KONDO a zburat spre Romania cu ditamai instrumentul si o mare neliniste in ce priveste abilitatea de a preda limba japoneza fara suportul unui profesor partener roman.

Insa curand, numarul mare de cereri pentru cursurile ei de limba japoneza, precum si entuziasmul grupului format de ea in Timisoara (Prietenii Japoniei), demonstrat ca temerile ei au fost prea mari sau chiar nefondate. 

In Romania, a activat la Univ. de Vest (Timisoara) si la fel ca toate colegele de program s-a implicat in activitatile a numeroase ONG-uri si Asociatii ce au ca scop promovarea culturii nipone. ARC, pe vremea cand era doar un inceput de idee, a prezentat-o publicului din Lente Cafe intr-un mini-recital de koto.

Cateva evenimente la care a contribuit d-ra Tomoko KONDO:
http://lente.ro/2009/06/22/seara-japoneza-in-lente/
http://www.agenda.ro/news/news/28238/primavara-in-stil-japonez.html
http://sgsakura.ro/pdf/zilele-japoneze.pdf
http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Adevarul_de_seara_Timisoara-GO-joc_japonez-cupa-Walter_Shmidt-strategie_0_249575224.html
http://www.csrj.ro/koto.html
http://mures.adevarul.ro/locale/targu-mures/Origami_si_Kirigami_pentru_mureseni_la_Muzeul_de_Etnografie_0_302369966.html
http://wn.com/West_University_of_Timi%C5%9Foara
http://educatie.inmures.ro/detalii-eveniment/article/zilele-japoneze-la-muzeu//12.html?no_cache=1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu