luni, 24 ianuarie 2011

J-CAT la sfarsit de drum (1)

ARC se straduieste sa vina cu informatii utile despre ce mai organizeaza colaboratorii sai, cat si despre ce a mai pus la cale in ultima vreme.

Nu am fost nevoiti pana acum sa facem un anunt ce ne intristeaza, dar totusi, cu acest post, incepem o serie de aduceri-aminte, si multumiri pentru voluntarii japonezi ce au contribuit la actiunile ARC in acest scurt rastimp de la infintare.

Desi ne intristeaza sa spunem "La revedere!", daca nu am scrie cateva cuvinte despre ce "a fost" programul J-CAT si despre ce a reprezentat el pentru multi dintre iubitorii culturii nipone din Romania, nu am recunoaste importanta prezentei lor la noi in tara si minunatele realizari din ultimii 2 ani de zile.

J-CAT [Japan Culture Advace Team] a fost un proiect initiat de catre Guvernul Japoniei in anul 2009 pentru a ajuta tarile est-europene intrate in EU (ce isi pierdusera astfel statutul de "tari in curs de dezvoltare") sa continue promovarea limbii si culturii japoneze, dupa retragerea organizatiei JICA-JOCV: Romania, Ungaria, Bulgaria si Polonia. 

Prin acest program au fost trimisi in luna ianuarie 2009, 6 voluntari care au activat la institutii cu predare in limba japoneza sau la ONG-uri din Bucuresti, Targu Mures, Timisoara si Iasi.
O data ajunsi in Romania, intr-un anotimp in care Bucurestiul nu isi arata cea mai frumoasa fata, acei 6 voluntari (toate doamne) au inceput saptamanile de acomodare, gasire a unor locuinte adecvate, orientare in spatiu si in nebunia transportului din tara noastra, adaptare la mancarea autohtona si nu in ultimul rand la spiritul latin al poporului nostru.

Desi ocupate si "abia date jos din avion", si-au pregatit debutul ca program prin organizarea Festivalului MIYABI [Eleganta] la Teatrul National din Bucuresti, in timp ce au jonglat cu participarea la Concursul de Discursuri in Limba Japoneza, precum si al unui Seminar de Studii nimerite toate la inceputul lunii martie 2009.

M-am considerat privilegiata in toti acesti 2 ani, pentru ca am reusit sa cunosc programul J-CAT nu doar la nivel de "profesionisti", ci si la nivel "uman".

 Stiu ca sunt una dintre cei care o data cu fraza: OSEWA  NI  NARIMASHITA!, ofteaza cu regret ca nu s-au implicat mai mult, ca nu au ajutat mai mult. Sunt una dintre persoanele care sunt mai triste, pentru ca o data cu incheierea acestui program, toata comunitatea implicata si pasionata de cultura nipona din Romania.

Ne vom da seama cat am pierdut si cat ne lipsesc, abia acum dupa plecare......  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu