vineri, 11 februarie 2011

Spectacolul "Melodia Dunhuang"

ARC a fost in formula extinsa la spectacolul Ansamblului de Opera din GANSU, ansamblu ce a fost desemnat de Ministerul Culturii din China drept "ansamblu national de excelenta" [National Oustanding Cultural Team] in anul 2008.            
 
Infiintat in 1939, ansablul de opera participat de-a lungul timpului la numeroase expozitii si festivaluri internationale, fiind in prezent ovationat la scena deschisa pentru spectacolul `Melodia Dunhuang`. Aceasta gala de muzica, cantec si dans s-a nascut dupa 3 ani de eforturi creatoare, avand la baza picturile murale si basoreliefurile descoperite in grotele Dun-Huang Magao, lucrari ce dateaza de acum 1600 de ani. 

Am urmarit un regal de arta ce a cuprins 3 scene: Gratioasele dansuri de pe fresca, Eterna aura a talentului, Armonia intre cer, pamant si om.
Ne-au impresionat in mod special, Dansul Sabiei Zburatoare si Bodhisattva cea cu o mie de brate, costumele, instrumentele traditionale - PIPA [lauta cu patru corzi in forma de para], GUZHENG [instrument cu coarde din familia titerelor] si TOBELE, dar nu in ultimul rand atmosfera recreata, lumea istorica a dinastiei TANG.

Orasul Dunhuang este situat in vestul coridorului Hexi, din provincia Gansu si numele se traduce prin "bancul de nisip"   datorita  caracteristicilor geografice ale zonei in care se gaseste.

Pesterile Mogao, de pe fostul Drum al Matasii, cele mai importante obiective turistice din Gansu, se afla la 25 de km de orasul Dunhuang si ascund comori arhologice inca nedescoperite. Aici a fost gasit spre exemplu cel mai vechi manuscris existent cu harti ale cerului. 


Constructia grotelor a inceput in anul 366 după Christos, cand un credincios bududist pe nume de Le Zun a sosit in Dunhuag  si a vazut pe muntele Mingsha razele aureolei. El a invitat in acest loc special diversi artisti pentru a construi prima grota. 

S-au  pastrat pana astazi circa 500 de grote cu peste 50.000 de mp de picturi murale si peste 2.000 de basoreliefurim care puse cap la cap ar forma o galerie lunga de circa 30 de km.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu