marți, 7 decembrie 2010

WORKSHOP de SUMIE - Univ. Spiru Haret

Luna decembrie incepe cu Atelierul de SUMIE de la Univ. Spiru Haret, din data de 8 decembrie 2010 - miercuri - de la ora 18:00. Daca tot ne-am obisnuit cu pensula - FUDE - si cu tusul - SUMIE - nu mai ramane decat sa ne creem propriul mini-tablou, fie pe hartie japoneza - HANSHI -, fie ca decor pe evantaiele, abajururile sau chiar perdelele preferate.

Desenul / Pictura in tus este o arta traditionala asiatica (ea provenind din China), ce a cunoscut o dezvoltare deosebita in Tara Soarelui Rasare, unde a fost adaptata la simplitatea si eleganta specifica culturii nipone. In japoneza se numeste: sumi-e (墨絵), in chineza:  shui-mo hua (水墨畫), iar in coreeana sumukhwa (수묵화).

In principal se foloseste tus, diluat in diverse concentratii, dar se pot creea si desene cu diverse pete de culoare, scopul principal fiind de a captura ceea ce nu este evident = esenta lucrurilor, si nu doar a reproduce imagini din natura. In mainile unui maestru, pensula poate creea cu o singura trasatura variatii uimitoare de tonalitate, de la negrul intens pana la griul argintiu.
MULTUMIRI Ofeliei o adevarata artista, care a facut lucrurile sa para mult mai simple: de la prepararea tusului pana la prima creanga de prun inflorita pe care am incercat-o. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu