sâmbătă, 18 decembrie 2010

Seara de Cultura Japoneza - JICA Alumni

Ne-am intalnit pe data de 17 decembrie 2010, vineri, cu JICA Alumni Romania, cu ocazia Serii de Cultura Japoneza oragaizata de ei, actiune care a avut loc la libraria “Luceafarul”, din Bucuresti.  Evenimentul se incadreaza in seria de manifestari culturale organizate in cooperare cu Compania de Librarii Bucuresti si dedicate publicului larg, la initiativa JICA Alumni Romania.

Momentul cultural a fost constituit din doua parti, cea dintii prilejuind o prezentare a prozatorului japonez Eiji YOSHIKAWA si cea de a doua o introducere in lumea artelor martiale: respectiv KENDO si IAIDO.

Dupa cuvantul de bun venit al domnului Adrian Altarescu, presedintele JAR, a urmat o deosebit de interesanta prezentare a operei si personalitatii scriitorului japonez Eiji Yoshikawa si a romanului sau cel mai cunoscut: MUSASHI, facuta de domnul Faure Agachi. Lucrarea a aparut la editura Polirom in traducerea doamnei Angela Hondru si urmareste uimitoarea poveste a lui Miyamoto Musashi, cel mai faimos samurai din istoria Japoniei, renumit pentru duelurile sale si stilul de a lupta cu doua sabii.

Personalitate complexa, strateg, caligraf, pictor si poet, Musashi este considerat Kensei - un sfant al sabiei - in Japonia si despre viata lui s-au scris de la romane, pana la lucrari de doctorat.

Ca o urmare fireasca, sensei Ioan CRACIUNEL (5 dan, Directorul Tehnic al Departamentului de Kendo din cadrul FRAMC) a prezentat echipamentul de Kendo, iar apoi sensei Ion GARBEA (3 dan, Presedinte al Departamentului de Kendo din cadrul FRAMC) a facut o demonstratie de Iaido. Am aflat ca cei doi au reusit in anul 2010 sa organizeze prima Cupa Balcanica de Kendo, o initiativa care speram ca va deveni o traditie. Tot in aceasta seara l-am cunoscut pe domnul Lucian Radu RUSU, creator de Bonsai.

Momentul s-a incheiat cu acordarea unor diplome de merit de catre JICA Alumni si a unui coctail la sediul lor din apropierea librariei, sediu unde vor deschide curand o sala de lectura (multe carti de cultura nipona in limba engleza si romana, precum si romane si diverse lucrari in limba japoneza). 

Mai multe despre KENDO si IAIDO:
http://www.clubulromandekendo.ro/conducere.html
http://www.ichimonkendo.ro/
http://www.framc.ro/ro/despre

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu