ARC continua luna mai cu o noua prezentare de carte, un volum al unui om drag noua, George MOISE - drag pentru ca trece prin aceleasi "cazne" si "frustrari" si "revelatii" si "bucurii" de adaptare intr-o cultura diferita, atat de speciala cum e cea nipona, prin care am trecut si noi o parte din membrii asociatiei ce au "aterizat" in Tara Soarelui Rasare!
Asadar, George MOISE, cu ajutorul editurii Curtea Veche, redefineste conceptul de "acasa" si se redescopera ca "mandru" reprezentant al poporului roman dupa ceva ani de cutreierat lumea si dupa ceva lupte de integrare in societatea japoneza in "I am sorry for not being Japanese" / "Nihonjin ja nakute, gomen nasai"!
In "Iertati-ma ca nu sunt japonez", povestea primului an in Japonia, volum ce va fi lansat pe 11 mai 2011 (miercuri), incepand cu ora 18:30 la Libraria Carturesti [Str. Pictor Verona nr.13], autorul prezinta cu umor si un pic de auto-ironie, cu cutezanta si sinceritate, cu un limbaj firesc si o mare placere de a povesti, incercarea lui de a se integra in Japonia, integrare nu ca student bursier sau ca angajat pe piata de munca, nu ca turist sau ca fan anime, ci ca membru al unei familii traditionale.
Ce poate fi mai nipon, decat o familie ce conduce un RYOKAN, unde oaspetii dorm in FUTON pe TATAMI, unde mica stapana a casei sotia lui GIOGI-san, impreuna cu toti membrii familiei, e in picioare la ora 5 pentru a pregati WASHOKU micul dejun nipon, ceva mai elevat decat orezul cu lapte sau ouale cu jumari de la noi, unde tatal [nume de cod SHOGUNUL] taie pestele pentru SASHIMI cu KATANA si mama imbraca zilnic KIMONOUL si se adreseaza in limbajul de politete KEIGO??
George MOISE devenit GIOGI-san, trebuie sa jongleze printre multele reguli, sa accepte faptul ca daca familia avea un circ probabil "el era cel care trebuia sa bage capul in gura leului" ca nou venit, dar mai ales, trebuie sa se ridice la rangul conferit de SAN-ul atasat de numele nipon. Daca reuseste sau nu e mai putin relevant!!
Ideea este ca incearca - cu scuzele de rigoare ca "nu este" si probabil nu are cum sa devina japonez - sa mearga de fapt pe o CALE (un DO), pentru ca viata aleasa nu este doar o punere in scena de o zi, ci un MOD de TRAI si de a GANDI, o existenta in care doar MODUL de a SIMTI romaneste - cu un zambet pe buze, cu un banc in desaga si cu multe povesti de spus celor din tara - il poate ajuta sa mearga inainte.
Asta si probabil una dintre cele mai utile expresii pentru a iesi din incurcaturi in Japonia, sintagma care va ramane eticheta tuturor GAIJINI-lor (strainilor): GOMEEEEEEN NASAAAIII! :))
Foarte interesant si imi doresc din tot sufletul sa ajung miercuri acolo. Daca nu, oricum voi cumpara cartea !
RăspundețiȘtergereVa asteptam cu drag si vom mai face o lansare pentru cei care nu reusesc sa ajunga.
RăspundețiȘtergere