duminică, 29 mai 2011

BOOKFEST I - Intalnire cu Octavian SIMU



ARC a avut azi onoarea de al cunoaste pe d-l Octavian SIMU, cu ocazia lansarii celei de-a treia editii a volumului "Civilizatia japoneza traditionala" la standul editurii HERALD din cadrul BOOKFEST.

Evenimentul a inceput pe acordurile de shamisen ale d-lui Yuki TAKAGI care a incantat auditoriul cu melodii folclorice din regiunea AOMORI. Directorul editurii, d-l Aurelian SCRIMA, a prezentat ARC, ai carui membri au contribuit la recreerea unui atmosfere nipone prin dansul traditional japonez "SAKURA, SAKURA" si realizarea unui aranjament ikebana. 

D-l Octavian SIMU s-a declarat miscat de faptul ca exista tineri care au fost influentati in studiul limbii japoneze de lucrarile sale si a afirmat ca ar fi  incantat daca din noua generatie cineva s-ar gandi sa scrie o lucrare si despre civilizatia contemporana, mult diferita, dar nu mai putin fascinanta a Tarii de la Soare Rasare.
Au luat cuvantul membrii grupului Romanian HAIKU care au prezentat arta HAIGA, un alt crampei din vasta cultura nipona ilustrata de volumul lansat astazi - care  vine la a 3-a editie cu un capitol nou dedicat preistoriei japoneze. D-na Constanta ERCA a vorbit despre ilustratiile ei realizate pe baza selectiei de poeme HAIKU alese de d-na Ioana DINESCU si d-l Corneliu ATANASIU si dupa un ultim acord de shamisen, evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de autografe.

Aflata la o noua editie, revizuita si imbogatita, Civilizatia traditionala japoneza surprinde elementele definitorii ale poporului japonez si modul in care acestea s-au reflectat in cultura sa. Notiunea de civilizatie traditionala acopera intreaga perioada cuprinsa intre inceputurile tainice ale preistoriei, cand s-a inchegat poporul japonez, pana la restauratia Meiji din 1868, ce a coincis cu noile avanturi moderne in care societatea japoneza a fost propulsata.

Traditia s-a impus in toate manifestarile culturale si artistice ale poporului nipon, fiind o sursa inepuizabila de contraste si frumos. Gingasia poetului si duritatea razboinicului coexista, surprinzator, in sufletul japonez. In plan spiritual si artistic, japonezul s-a identificat intotdeauna cu natura, cautand sa-si sincronizeze existenta cu marile ritmuri universale. Efemerul pe care japonezul l-a surprins cu atata sensibilitate in natura si apoi in arta, este modalitatea sa cea mai fireasca de comunicare a esentialului, a adevarului despre lume. Departe de a fi o tentativa sortita pieirii, cultivarea efemerului traduce dinamismul unui popor care cauta necontenit bogatia si prospetimea formelor de expresie.

recenzie - editura Herald

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu