marți, 2 noiembrie 2010

Curs de NIHON BUYO (Dans Traditional Japonez) - Univ. Romano-Americana

Pentru ca am terminat luna octombrie vorbind despre dans (SAKURA-SAKURA la lasarea de produse a firmei CANON din 27 octombrie si recitalul d-lui TAKAGI Yuki care a interpretat MATSU no MIDORI la Casa de Cultura a Studentilor pe 29 octombrie), trebuie sa anunt ca doritorii inca vin la cursul de dans.

Cursul de NIHON Buyo, inceput pe 20 octombrie (miercurea, 16:00 - 17:30) la CSRJ a ajuns la a 3-a lectie si numarul de elevi in loc sa scada :)), a crescut cu inca o persoana.


Dansul traditional nipon stilizat numit NIHON BUYO reprezinta o forma de expresie artistica care ii nedumereste, dar ii si incanta pe spectatorii occidentali. Aceasta forma de dans intriga tocmai prin economia miscarilor, mai curand decat prin ritm sau miscare alerta, mult mai importante fiind momentele in care se pozeaza (atunci cand dansatorul se opreste pentru un secunda intr-o pozitie fixa, imobila).

Numit pe scurt NICHIBU, aceasta forma de dans s-a dezvoltat in paralel cu istoria teatrului KABUKI. Dasatorii sunt imbracati in KIMONO-uri, ce estompeaza curburile corpului si scot in relief curgerea miscarilor mainilor si picioarelor. Uneori sunt folosite ca recuzita obiecte precum umbrela, esarfa, evantaiul.

Sperand ca toate cele 11 "eleve" vor avea tenacitatea de a ramane pana la sfarsitul primului modul [ne-am propus sa invatam SAKURA-SAKURA si HANAGASA-Ondo], continuam sa le explicam cum se foloseste SENSU (evantaiul), cum se imbraca o YUKATA (vesmantul traditional de vara) si cum sa-si "tarsie" picioarele in mod traditional japonez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu