joi, 18 noiembrie 2010

WORKSHOP de SHODO - Univ. Spiru Haret

In luna noiembrie ne-am gandit sa propunem o incursiune in lumea ideogramelor si a caligrafiei japoneze, asa ca, dupa evenimentul din 6 noiembrie 2010 cand LENTE Cafe a organizat un Bazar de obiecte japoneze si Ateliere de Shodo & Sumie, continuam cu Atelierul de SHODO de la Univ. Spiru Haret, de miercuri - 24 noiembrie 2010 - incepand cu ora 18:00.

In timp ce in Occident caligrafia era menita sa produca un stil de scris uniform si frumos ca linie, arta japoneza a caligrafiei - SHODO - cauta sa aduca la viata caractere / cuvinte / concepte, impregnandu-le cu emotiile celui care scrie. Astfel, caligrafiile nipone se transforma in opere de arta individualiste, diferite si neuniforme, facandu-le greu de comparat si, uneori, chiar greu de apreciat de catre neinitiati.


Asadar in noiembrie, ne intoarcem la baza: la desene, la linii si trasaturi de pensula - FUDE - si vom invata ca putem sa ne decoram evantaiele, abajururile sau chiar perdelele cu semne orientale.

Vom studia de asemenea, ce deosebeste o caligrafie buna, de una mai putin reusita:  liniile drepte sunt puternice si clare, cele curbe sunt delicate si mobile, exista o variatie in cantitatea de tus folosita, caracterele sunt puse in pagina  la o scara adecvata pentru a tranforma hartia - HANSHI - intr-o opera de arta.

 

MULTUMIRI d-lui Marui, d-rei Matsumoto, d-rei Spiridon, Raniei si Ofeliei, care s-au intrecut in a-si demonstra stilul de caligrafie si a ajuta participantii la atelier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu