duminică, 14 octombrie 2012

Cararile Timpului - Expozitie de Kimono, Haiku, Bonsai, Bonseki si Origami


Deschisa in galeria Odeon (in foaierul salii Studio) expozitia Cararile Timpului - O plimbare japoneza printre cele patru anotimpuria adus o pata de culoare, atat prin diversitatea modelelor de kimono, cat si prin grafica d-nei Constanta Erca care a ilustrat haiku-urile selectate si adunate intr-un nou calendar haiku de d-na Ioana Dinescu.

Proiectul celor doua doamne reprezinta un produs original, fiind unul dintre putinele calendare din lume care combina cea mai scurta forma de poezie din lume – haiku-ul – cu grafica computerizata. Cum afirma chiar initiatoarea si coordonatoarea proiectului, d-na Ioana Dinescu, poemele din Calendarul Haiku 2013 “ascund o dimensiune terapeutica, filozofica, existentialist”.

In timp ce poemul haiku vorbeste despre lucruri aparent banale, intr-un mod auster si nepretentios, fiecare poem ilustrat in acest calendar reflecta dragostea si respectul fata de natura, al ambelor popoare – cel japonez si cel roman.

Avand ca tema principala anotimpurile, expozitia Cararile Timpului a facut legatura dintre poezie si culoare, dintre anotimpuri si natura, prin expunerea unor kimonouri din colectia personala a d-nei Camelia Adriana Peck – presedinte ARC – tesute cu simboluri specifice esteticii nipone precum floarea de cires (sakura), frunzele de artar (momiji), crizanteme (kiku),  crengi de pin (matsu), flori si ramuri de prun (ume), valuri involburate (nami) sau efemerii fluturi (cho-cho).

                                       Frumusetea kimono-urile a fost completata de  minunatii pomisori bonsai paziti de siluete de samurai si gheishe din origami expuse de Asociatia Ro-Bonsai, condusa de d-l Lucian Radu Rusu, precum si de mini gradina de flori si aranjamente ikebana din hartie ce au prins viata in mainile d-nei Florina Mitran de la Florigami

Intre cele doua demonstratii de ceai, in prezenta unui public numeros, ARC a invitat partenerii sa se prezinte si a avut loc lansarea Calendarului Haiku 2013, ce poate fi achizitionat contactand cele doua autoare la psioana@gmail.com / conerca@yahoo.com.

Expozitia a ramas deschisa pana pe data de 19 octombrie si a continuat sa fie vizitata de publicul fidel teatrului Odeon, cat si de catre cei ce au mers special pentru a admira un colt de cultura si arta japoneza. 

Multumind inca o data partenerilor care au contribuit la realizarea acestei expozitii - pe care ii puteti contacta prin adresele de blog de mai jos - ARC ramane recunoscator teatrului Odeon si intregului personal pentru profesionalismul si caldura aratata. 

www.haikuind.wordpress.com  - Haiku 
http://www.ro-bonsai.ro/ - Bonsai, Bonseki & Origami
http://florigamibonsai.blogspot.ro/ - Origami & Bonsai din hardie






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu