miercuri, 14 martie 2012

Japonia Renaste - 1 an de la tsunami

ARC a avut onoarea de a fi invitat la Ceremonia de Comemorare a Victimelor Cutremurului produs in Japonia in 2011, organizata de Ambasada Japoniei la Muzeul National de Arta al Romaniei,  pe 14 martie 2012. 
Evenimentul i-a avut ca oaspeti de onoare pe E.S. Presedintele Romaniei D-l Traian Basescu, insotit de doamna Maria Basescu, pe domnii consilieri prezidentiali Daniel Funeriu si Bogdan Manoiu, secretarul de stat al MAE Bogdan Aurescu, precum si pe Presedinta Societatii de Cruce Rosie din Romania, D-na Mihaela Geoana.  
Cele 400 de persoane din mediul public si privat, care si-au oferit sprijinul si colaborarea in urma cutremurului din 20122, invitate la ceremonie, au avut placerea de a participa si la o receptie la care au fost servite preparate din bucataria traditionala japoneza si sake.
Dupa momentul de reculegere in memoria victimelor cutremurului, au urmat discursurile oficiale, iar in Sala Auditorium au rasunat acordurile de pian ale d-rei Kanako Horikawa, care isi desfasoara activitatea la Paris. Recitalul a inclus trei piese, printre care si lucrarea lui Kyu Sakamoto "Priveste stelele noptii", care a alinat sufletele japonezilor dupa cutremur, iar scena si holul muzeului au fost decorate cu aranjamente ikebana realizate ca un simbol al renasterii Japoniei, cu flori de sakura, de catre tanarul maestru Tenkei Nomura, care locuieste de asemenea la Paris. 
Cel mai emotionant moment insa a fost cel prezentat de cei doi elevi ai Scolii Japoneze din Bucuresti, in calitate de reprezentanti ai viitorului Japoniei, ce au recitat in limbile japoneza si romana poemul "Neinvins nici de ploaie" scris de Kenji Miyazawa, transmitand cu emotie celor prezenti in sala recunostinta si mesajul Japoniei de a renaste. 

Printe invitati am putut saluta alti oaspeti, colaboratori de suflet ai ARC in primul an de activitate carora dorim sa le multumim inca o data ca au fost alaturi de noi: D-na Inspector MECTS, Anca PEGULESCU - ce raspunde de limba japoneza la nivel national -, D-l Serban GEORGESCU, coordonator al CSRJ din cadrul Univ. Romano-Americane, D-na Angela HONDRU, profesor doctor si niponolog, D-ra Veronica SPIRIDON, asistent universitar la Sectia de Limba Japoneza a Univ. Spiru Haret,  d-l Mirel FLORESCU presedinte al FRGo, D-l Aurelian NEAGU, fost Ambasador la Romaniei in Japonia, s.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu