luni, 10 iunie 2013

DOJOJI - 4 tatami& jumatate - trupa YAMANOTE JIJOSHA la ODEON

ARC va invita sa revedeti minunata trupa japoneza YAMANOTE JIJOSHA care aduce pe scena teatrului Odeon, una din temele clasice ale dramaturgiei nipone prin piesa DOJOJI pe data de 19 iunie 2013, de la ora 19:00.

In regia lui Masahiro Yasuda, trupa va prezenta o noua perspectiva a acestei povesti, intr-o reintepretare  personala, originala, prin utilizarea tehnicii numite - teatrul in 4 tatami & jumatate.

Trupa a facut o traditie din prezentarea pieselor sale nu doar la Festivalul de Teatru de la Sibiu (13 - 15 iunie in 2013), ci si pe scena teatrului Odeon din Bucuresti. Pretul biletelor este de 21.20 ron la categoria I si 12.72 ron la categoria II.

Ii multumim d-lui Shigehito SHIGA pentru randurile trimise pentru prezentarea acestei piese publicului interesat. Citam:

"In cadrul festivalului international de la Sibiu din 2009 spectacolul Titus Andronicus a produs intr-o singura seara, un mare ecou, bucurandu-se de o mare apreciere din partea domnul George Banu si a directorul festivalului, domnul Constantin Chiriac, si a celorlalti oameni ai teatrului. 
In 2010, am pus in scena intr-un mod inedit, tragedia greaca a lui Sofocle, “Oedipus Rex”, personajele principale fiind interpretate doar de actrite. 
In anul 2011, am incercat sa pun in scena intreaga (la ora actuala mici in bunraku si nici in kabuki piesa nu este jucata integral) piesa clasica japoneza“Keisei Hangonko”, scrisa de reprezentativul dramaturg de kabuki, Chikamatsu Monzaemon. 
In acest an,vom pune in scena un spectacol mult iubit de japonezi de-a lungul timpului - “Dojoji”, folosind stilul de joc propriu, si anume “Yojo-Han" ((patru tatami si jumatate).


Spectacolul “Dojoji” al teatrului Yamanote Jijosha

Spectacole cu acelasi nume sunt frecvent puse in scena de arta traditionata japoneza Noh sau Kabuki. 
Teatrul Yamanote Jijosha foloseste texte din vechile scrieri japoneze ca "Konjyakumonogatarishu",texte din povestea de Kabuki "Hidakawaaizakura" si texte scrise de dramaturgul Torahiko Koori din secolulu 20,texte din dramele "Dojoji" si "Kiyohime",punand in vedere ranchiuna pe care femeia o poarta in suflet, ranchiuna care, daca ar lua amploare ar putea distruge lumea. 
Masahiro Yasuda regizor si adaptator, afirma ca si in tragedia greaca sunt povesti asemanatoare legendei japoneze Dojoji,ca“Bacchae”care pune in evidenta ranchiuna puternica pe care o poarta femeia universala de pretutindeni.


Yamanote Jijosha este o companie teatrala reprezentativa din Japonia. 
In 1984, Masahiro Yasuda a fondat aceasta companie impreuna cu studentii universitatii Waseda din Tokyo. Aceasta companie a repetat mai multe experimente teatrale inedite si a dezvoltat “Metoda Yamanote”, o metoda de instruite sistematica a actorilor si stilul lor de joc unic "Yojo-han". 
In ultimii ani, au avut numeroase turnee, nu numai in Asia, ci si in Europa.

In stilul Yojo-han, corpul actorilor nu sta drept niciodata iar miscarea este redata cu incetinitorul , mentinand o pozitie instabila. Replicile sunt corelate cu miscarea si eliberate cand actorii se opresc grupati in formatie estetica. Regulile de miscare cu proprietati simple si antrenarea vocala, sunt valorificate ca avand puterea de a reda complexa si dificila existenta umana, ce nu poate fi exprimata in teatrul realistic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu