joi, 23 decembrie 2010

Ziua Imparatului - Sarbatoare Nationala A Japoniei

In luna decembrie, Japonia sarbatoreste pe data de 23, Ziua de Nastere a Imparatului - 天皇誕生日 (Tennō tanjōbi).

Cu aceasta ocazie, Ambasada Japoniei organizeaza anual o receptie oficiala (cei drept cu cateva saptamani mai devreme tinand cont ca in Romania se intra in vacanta de Craciun in jurul datei de 23). La receptia din acest an, a fost prezent pentru a oferi felicitarile Guverului Romaniei, d-l Daniel FUNERIU, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Corul Ambasadei Japoniei,  numit Rainbow, a intepretat a-capela Imnul Japoniei, respectiv Imnul Romaniei, iar d-ra Yumiko Matsumoto, voluntar J-CAT, a incantat invitatii cu un mini-recital de muzica traditionala japoneza la shamisen.

ARC doreste sa felicite inca o data Ambasada Japoniei, pentru toate activitatile de promovare a culturii nipone organizate in 2010, precum si pentru Ziua Nationala.

  Au devenit Sarbatori Nationale in  Japonia, incepand din anul 1868 urmatoarele date:
- 3 noiembrie [redenumita Bunka no HI - Ziua Culturii - din 1948] ca data de nastere a Imparatului MEIJI (3 noi 1852 - 30 iul 1912 - al 122-lea Imparat al Japoniei);
- 29 aprilie [Showa no HI - Ziua Showa] ca data de nastere a Imparatului SHOWA (Hirohito) ( 29 apr 1901 - 7 ian 1989  - al 124-lea Imparat al Japoniei);
- 23 decembrie [Tenno Tanjobi - Ziua Imparatului] ca data de nastere a Imparatului AKIHITO (al 125-lea Imparat al Japoniei).

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Seara de Cultura Japoneza - JICA Alumni

Ne-am intalnit pe data de 17 decembrie 2010, vineri, cu JICA Alumni Romania, cu ocazia Serii de Cultura Japoneza oragaizata de ei, actiune care a avut loc la libraria “Luceafarul”, din Bucuresti.  Evenimentul se incadreaza in seria de manifestari culturale organizate in cooperare cu Compania de Librarii Bucuresti si dedicate publicului larg, la initiativa JICA Alumni Romania.

Momentul cultural a fost constituit din doua parti, cea dintii prilejuind o prezentare a prozatorului japonez Eiji YOSHIKAWA si cea de a doua o introducere in lumea artelor martiale: respectiv KENDO si IAIDO.

Dupa cuvantul de bun venit al domnului Adrian Altarescu, presedintele JAR, a urmat o deosebit de interesanta prezentare a operei si personalitatii scriitorului japonez Eiji Yoshikawa si a romanului sau cel mai cunoscut: MUSASHI, facuta de domnul Faure Agachi. Lucrarea a aparut la editura Polirom in traducerea doamnei Angela Hondru si urmareste uimitoarea poveste a lui Miyamoto Musashi, cel mai faimos samurai din istoria Japoniei, renumit pentru duelurile sale si stilul de a lupta cu doua sabii.

Personalitate complexa, strateg, caligraf, pictor si poet, Musashi este considerat Kensei - un sfant al sabiei - in Japonia si despre viata lui s-au scris de la romane, pana la lucrari de doctorat.

Ca o urmare fireasca, sensei Ioan CRACIUNEL (5 dan, Directorul Tehnic al Departamentului de Kendo din cadrul FRAMC) a prezentat echipamentul de Kendo, iar apoi sensei Ion GARBEA (3 dan, Presedinte al Departamentului de Kendo din cadrul FRAMC) a facut o demonstratie de Iaido. Am aflat ca cei doi au reusit in anul 2010 sa organizeze prima Cupa Balcanica de Kendo, o initiativa care speram ca va deveni o traditie. Tot in aceasta seara l-am cunoscut pe domnul Lucian Radu RUSU, creator de Bonsai.

Momentul s-a incheiat cu acordarea unor diplome de merit de catre JICA Alumni si a unui coctail la sediul lor din apropierea librariei, sediu unde vor deschide curand o sala de lectura (multe carti de cultura nipona in limba engleza si romana, precum si romane si diverse lucrari in limba japoneza). 

Mai multe despre KENDO si IAIDO:
http://www.clubulromandekendo.ro/conducere.html
http://www.ichimonkendo.ro/
http://www.framc.ro/ro/despre

vineri, 17 decembrie 2010

TARA SOARELUI RASARE - Expozitie Fotografica

In perioada 17 dec 2010 - 10 ian 2011, Ambasada Japoniei in Romania in colaborare cu Asociatia Artistilor Fotografi din Romania si Camera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza o expozitie cu aproximativ 60 de lucrari (peisaje, portrete, etc.) ale unor fotografi japonezi inscrisi in Federatia Internationala Japoneza de Fotografie (JIPF).

Locul:  Camera de Comert si Industrie a Romaniei
            Bd. Octavian Goga Nr. 2


Vernisajul expozitiei de fotografie de pe 17 decembrie 2010 s-a bucurat de prezenta Excelentei Sale D-l Ambasador Natsuo Amemiya, care a fost insotit de d-ra Atasat Cultural, Seiko Takesono.

Cu aceasta ocazie ARC a adaugat la prieteni pe d-ra Sayaka SUZUKI, ce studiaza medicina la Iasi, in limba romana si a intalnit fosti studenti bursieri in Japonia.

joi, 16 decembrie 2010

Curs de GO - UNICORN English AfterSchool

Se pare ca micutii nostrii de la UNICORN English After School - (o parte din cei 30 si care au participat la Atelierul de Initiere in GO din 25 noiembrie 2010) - au dorit musai sa isi petreaca macar o ora pe saptamana jucand GO. 

Si-au convins parintii, ne-au convins pe noi (se pare ca e o regula sa ne pupe si sa ne imbratiseze cand ne prind, asa ca am cedat destul de repede:)) ), si-au suflecat manecile si s-au pus pe treaba (vreo 9 pici la inceput, desi se pare ca numarul va creste din ianuarie 2011). 

Asadar, prima lectie de GO, din Cursul de GO de joi (16:00 - 17:00) a inceput pe 16 decembrie 2010, la ceea ce noi numim acum UNICORN Go Club.

Le-am facut carduri dragute, le-am dat probleme si teme si am continuat sa jucam ATARI Go. Din fericire, acum avem si o baza serioasa si un mare suport tehnic, moral si de suflet in manualul lui Mirel Florescu (Tsurukame GO School, 6 DAN): Primii Pasi in GO lansat pe 26 noiembrie 2010. 

Am facut primele 2 lectii, am jucat "GRUPUL Cel Mai Mare", am potolit un pic spiritele prea ambitioase si i-am impacat pe cei care au tot pierdut, asa ca nu stim cum au trecut cele 60 de minute de lectie.
Am fost uimiti sa vedem cat de serios si-au notat temele - de la prichindeii de 6 ani la cei de 10 ani - si cu cata seriozitate s-au "jucat" pe tablitele de GO de 9 X 9, a caror idee am primit-o tot de la Mirel (arigato, din nou).

WORKSHOP de ORIGAMI - Sc. Gen. 195 (J-CAT)

Desi se apropie vacanta, voluntarii J-CAT a fost la fel de ocupati ca si pe tot parcursul anului 2010.

Asadar, pe data de 16 decembrie 2010 (joi, 12:00 - 14:00) d-ra Yumiko Matsumoto, a imbracat o superba Yukata, si-a lasat Shamisen-ul de o parte si a mers sa impatureasca ORIGAMI de Craciun (Kurisumasu Tsuri) la Scoala Generala Nr. 195, Titan.

 Bineinteles, ca la peste 30 de elevi de la clasele cu optional de limba japoneza participanti, era nevoie de ceva ajutor, asa ca ARC s-a bucurat sa fie prezent, sa contribuie si sa revada pe d-ra Mariana Chelaru, profesoara de limba japoneza a institutiei care le-a aratat copiilor cum se fac vederile de Anul Nou in stil nipon (NENGAJO).

luni, 13 decembrie 2010

Expozitie BONSEKI - Desene in Nisip


Institutul Geologic al Romaniei va invita la Muzeul National de Geologie din Bucuresti  - 15 decembrie 2010 - 15 ianuarie 2011 - la expozitia cu vanzare "Desene in Nisip", prima expozitie de desene tip bonseki din Romania.

In cadrul expozitiei sunt expuse, in premiera nationala, tablouri unicat cu peisaje realizate din nisip si piatra, adevarate gradini reduse la dimensiunea unei tavi. Lucrarile sunt realizate in stil bonseki de Lucian Radu Rusu, un pasionat al artelor asiatice, Director Regional pentru Romania al Asociatiei Internationale de Saikei.

Elementele principale in arta bonseki sunt nisipul (baza de lucru), penele (unelte de lucru) si pietrele (parte a peisajului) «montate» pe un suport de lac negru.Varianta bonseki la scara mare este constituita de gradinile Zen.
Amanunte despre Arta BONSAI: http://ro-bonsai.blogspot.com/

WORKSHOP de Jocuri Japoneze - Univ. Spiru Haret

Pentru ca se apropie Craciunul si Vacanta de Iarna, am hotarat sa ne jucam serios, invatand nu doar despre cultura traditionala nipona, cat si despre ce este distractiv  / amuzant (tanoshii) in Japonia.

Asadar, in mod organizat, vom afla despre OTOSHI DARUMA, NININBA ORI, FUKU WARAI, vom face echipe si vom afla cine va fi ICHIBAN (cel mai bun) la "jocurile de iarna", miercuri - 15 decembrie 2010, la Univ. Spiru Haret, de la ora 18:00.

Jocurile vor fi o continuare a programului artistic pregatit de studentii Sectiei de Limba si Literatura Japoneza, incepand cu ora 16:00, impreuna cu J-CAT (Japan Culture Advace Team) reprezentat de d-ra Yumiko MATSUMOTO (instructor Shamisen & Taiko). 

duminică, 12 decembrie 2010

IWA Christmas Bazar - International Women Association of Bucharest

Azi am avut placerea de ai revedea pe prietenii nostri intr-un recital la Bazarul de Craciun, ca ambasadori culturali ai standului Japoniei la evenimentul de caritate al IWA : Yumiko MATSUMOTO (Shamisen), Yuki TAKAGI (Shamisen & Nihon Buyo), Iulian MILITARU (Taiko).
Lor li s-au adaugat sensei Nobuyuki NUKINA (5 dan, Wado Ryu) care a facut o demonstratie de karate - kata, in timp ce fiica lui Sara, o micuta japoneza ce vorbeste curent limba romana, a cantat cu o dragalasenie ce a incantat pe toti cei prezenti.

La Bazar au fost prezente peste 35 de Ambasade si peste 25 de Asociatii, s-au vandut produse artizanale mancaruri din diverse colturi ale lumii si au putut fi admirate costume folclorice din Europa, Asia si America. 
Marui sensei si Veronica sensei au admirat spectacolul si au dat verdictul GUSTOS (oishii) in ce priveste maki-zushi-ul pregatit la standul japonez. Aici s-au putut cumparat origami, kenzane pentru ikebana, dulciuri, s-au putut admira kimono-uri, iar vizitatorii au primit caligrafie japoneza.


marți, 7 decembrie 2010

WORKSHOP de SUMIE - Univ. Spiru Haret

Luna decembrie incepe cu Atelierul de SUMIE de la Univ. Spiru Haret, din data de 8 decembrie 2010 - miercuri - de la ora 18:00. Daca tot ne-am obisnuit cu pensula - FUDE - si cu tusul - SUMIE - nu mai ramane decat sa ne creem propriul mini-tablou, fie pe hartie japoneza - HANSHI -, fie ca decor pe evantaiele, abajururile sau chiar perdelele preferate.

Desenul / Pictura in tus este o arta traditionala asiatica (ea provenind din China), ce a cunoscut o dezvoltare deosebita in Tara Soarelui Rasare, unde a fost adaptata la simplitatea si eleganta specifica culturii nipone. In japoneza se numeste: sumi-e (墨絵), in chineza:  shui-mo hua (水墨畫), iar in coreeana sumukhwa (수묵화).

In principal se foloseste tus, diluat in diverse concentratii, dar se pot creea si desene cu diverse pete de culoare, scopul principal fiind de a captura ceea ce nu este evident = esenta lucrurilor, si nu doar a reproduce imagini din natura. In mainile unui maestru, pensula poate creea cu o singura trasatura variatii uimitoare de tonalitate, de la negrul intens pana la griul argintiu.
MULTUMIRI Ofeliei o adevarata artista, care a facut lucrurile sa para mult mai simple: de la prepararea tusului pana la prima creanga de prun inflorita pe care am incercat-o.